Friday, February 8, 2008

Bra folk har…

Vi hade en resdag framför oss. Från Canberra via inlandsvägen till Lakes Entrence. Resan gick bra, inga incidenter med bilkörningen denna gång... man har väl lärt sig av sina misstag kanske.

Det var ett enorm landskap vi passerade, oändliga vidder med obebodd mark. Här fanns nästan överallt får får får får och mer får och kor. Vi försökte oss på att räkna dem som underhållning men kom av oss någonstans mellan tusen o miljonen då vi såg nakna får! Det fanns de som var rakade och vad små klena de såg ut. Det häftigaste var nog när vi var tvungna att tvärbromsa, vända bilen med en U-sväng köra tillbaka och fota vilda kängurus med zoom objectivet. Coolt!

Vi hade tänkt att äta utmed vägen på något ställe men insåg ganska snabbt att det finns inga ställen utmed vägen att stanna på. Endast i de 3 byar som vi kör igenom. Tänk er en western film och en huvudgata med 2 – 3 korsningar och alla affärer, restauranger o dyl ligger här. Precis så såg det ut i de byar vi åkte igenom. Vi blev tvungna att äta i en av dessa och tro det eller ej, mitt i obebyggelsen i en pytteliten ort med 8.000 invånare, fanns ett McDonalds! De hade tom Double Quarter Pounder Cheese Burgers. Janne åt en. Här i Australien har de inte kommit på idén med morötter istället för pommes så ungarna jublade. En av byarna vi åkte förbi (kommer inte ihåg namnet) hade den traditionella skylten vid infarten: Welcome to ”bynamnet”! Population 150. Det är ju bara sånt man sett i filmer innan.

Inlandsvägen går över sydöstra Australiens berg... Nåja det kändes mer som en kulle vi körde över men det visade sig i en av byarna att de hade en skylt som sa att vi var på 1070 m höjd över havet och är ett skidåkar-mecka i Australien. Janne undrade var de grävt ur en stor håla de kunde åka ner i.... I alla fall så var det en mycket rolig o trevlig väg ner för ”berget” med serpentin vägar genom urskog och tropisk regnskog blandat me pyttesmå byar som helt plötsligt poppar upp från ingenstans. Överallt ser vi varningsskyltar för Kängurus och wombats!

Kom fram till Lakes Entrance på seneftermiddagen och cruisade genom byn tills vi såg en turist information. Vi stannade och bad dem om råd för ett ställe för övernattning. Det visade sig att det var flera busslaster med folk här just nu men det första samtalet gav resultat! Efter ytterligare ett par tre samtal som visade att de alla hade fullbelagt så bestämde vi oss för det första och enda rummet, vilken tur vi hade eftersom vi inte ville åka vidare! När vi ska gå därifrån så låser de dörren bakom oss, snacka om tur att hinna i tid! Efter att ha checkat in så bestämmer vi oss för att gå ut o äta. Efter rekommendationer från olika håll och Oliver som vill till Kentucky Fried Chicken så blir det kyckling till grabbarna. Ann o jag vill till en fiskrestaurang som rekommenderats och kommer dit och det visar sig vara rätt fullt redan men det går att ställa ihop 2 st 2 personers bord och vi får plats. Sen är det en strid ström av folk som kommer och vill ha bord men tyvärr, det är fullt! Sicken tur va!

För att citera en flitig bloggläsare (han vet vem vi syftar på): Bra folk har tur!

The lucky Bjorkmans

No comments: