Saturday, April 18, 2009

Single Malt kväll...

Igår var det en Single Malt provning på en närliggade restaurang. Det bjöds på en 6-rätters middag och till det serverades det 6 olika Single Malts från olika regioner och med helt olika smaker:

• En lax tallrik med en Glenkinchie
• Kyckling soppa med en Glen Elgin
• Haggis med en Caol Ila

...här emellan rätterna och dryckerna serverades det en frusen champagne och dragon fruit sorbé och sen fortsatte det med...

• Wagyu beef eller med en Talisker (denna beef ska vara speciell enligt
ryktena eftersom djuren föds upp på bland anant öl och får regelbunden
massage...)
• Ostbricka med en Clynelish
• Choklad mousse med en Singleton

En mycket välsmakande meny båda mat o dryck! Ann och jag hade tidigare smakat 4 av dessa Single Malts men de 2 nya för oss var mycket trevlig överraskningar. Det var Glen Elgin och Clynelish. Båda lagom balanserade av smaker inte för lätta och inte för rökiga. Mer av en rik smak och färgsättning. Båda får 4 glas av mig. Övriga betyg är Glenkinchie 2 glas, Caol Ila 4, Talisker 4 och Singleton 3.

Det var fri påfyllning av drycken och det rann ner några stycken, alla var faktiskt riktigt bra och goda i sitt sammanhang på menyn även om betyget 2 glas gavs till Glenkinchie.

En liten sak som upptäcktes var att om ett glas med whiskey får stå ute i denna luftfuktighet som råder så tappar den väldigt mycket i smak och doft samt att den blir alldeles grumlig! Men som sgt var, det var ju fri påfyllning så det var bara att be om mer...

En skotsk kille var inbjuden som gästföreläsare och han brann verkligen för sin whiskey, han gick runt bland borden och levde sig in i sin kunskap och delade gladeligen med sig av den. Han hade även mer ordnade stunder då han han talade inför alla oss 100-150 pers som var där.

Vi var ett gäng på 15-16 pers som var där tillsammans och vid bordet hamnade vi bredvid ett par från Edinburgh, Skotland. Det visade sig att vi bor 200 meter ifrån varandra! Ann hade till och med stött ihop med Ruth en dag och tyckte sig känna igen henne...

Ann: Vi satt där mittemot varandra och sa båda två på en gång: ja vi träffades för ett par veckor sen när vi promenerade. Ungar i samma ålder, hundar och nu även Single Malt är saker som förenar okända människor till att bli vänner.

Hälsningar Ann o Janne

No comments: