Friday, September 18, 2009

Ramadan...

Sitter nu på.... ja vad heter egentligen flygplatsen här i Jakarta? Har faktiskt aldrig funderat på det innan. Ska ta reda på det tror jag. Nå i alla fall, är på väg hem efter ett par dagar Jakarta Indonesien.

Ska flyga med Garuda Inernational. Garuda är ett Indonesiskt flygbolag som har statliga intressen vad jag hört och har varit, håll i er nu, bannlysta för flighter till EU. Detta är nu släppt sedan en kort tid så det borde va OK.

Garuda har investerat i mängder med nya Boing 737/757 och Airbus 340 som de använder på internationella flighter. Inrikes är fortfarande en annan sak.... där används de gamla planen än.

Idag är slutet på Ramadan, årets höjdpunkt i Indonesien. Vi tex levererade ut 3 veckors gods under förra veckan för att vara säkra på att förra veckans, denna veckans och nästa veckas ordrar blev levererade.
Nu börjar ett 2 v långt skollov, ca 1 v ledighet från arbeten och då skall alla smörja sitt krås igen efter en lång fasteperiod. Undrar hur bra det egentligen är att man under Ramadan äter sig mer än proppmätt (kalla det gärna spymätt) på morgonen innan solen går upp, sen äter man inget alls förrän solen gått ner då man fullkomligt frossar i ALLT och blir än mer mätt än på morgonen.
För de mest troende är det inte ens tillåtet att dricka vatten under dagen, eventuellt fukta läpparna med vatten med hjälp av fingrarna typ. Och när Ramadan är över så har de en matfest utan dess like, det äts och frossas i flera dagar. Vad jag förstår så fastar de för att visa hänsyn till de fattiga som inte kan äta sig mätta varje dag och det i sig är väl en schyssst gest men kan man inte göra den mer human på något sätt?

Just det ja, festen eller festivalen som den kallas här, det är än idag fredag inte bestämt om den ska va på söndag eller måndag. Det hoppas man ju de vet innan söndag morgon...

Jakarta är som de flesta storstäder, inte hemvist för många människor utan det är urbaniserat område och en storhelg som denna skall alla åka hem till sina hemtrakter, familjer mm och det är kaos i trafiken (mer än vanligt alltså) och ALLA stolar är slutsålda på ALLA flyg från Jakarta denna helg. Jag fick tex sista tillgängliga flygstol ut med förmiddagsflygen från Jakarta. Enbart till Singapore går det ca 10 flighter nu på förmiddagen...

Efter hemkomstst i eftermiddag så står fotboll med Jonathan på programmet och sen en kväll hemma med killarna eller något annat spännande med familjen.

Ha det gott från ett ooooliiiidliigt varmt och fuktigt Jakarta
Janne

No comments: