Friday, April 30, 2010

Re-Unification Day

Igår var det var exakt 35 år sedan, den 30 April 1975, som Vietnam kriget officiellt tog slut. Hela stan är dekorerad med olika minnesbilder och till viss del propaganda.

Jag kan se framför mig 2 bilder som etsar sig fast i mitt minne och det är bilden på den lilla nakna flickan som gråtandes springer på gatan med soldater bakom sig och längre bak ett stort moln av troligen napalm och den andra bilden är den på den första stridsvagnen som kör igenom grindarna till dåvarande Syd-Vietnams president palats, nuvarande Re-Unification Palace.

Vet inte exakt hur stan firade igår men tydligen skulle det vara fyrverkerier och vi såg ett par stora scener som byggdes upp i stan så eventuellt något officiellt tal och kanske uppträdande var det säkert. Karaoke? njae tror inte det faktiskt även om de har det inslaget på i sort sett alla tillställningar här....

I övrigt var stan till vissa delar avstängd, alla kvarter och gator runt omkring Re-unification palace var helt avstängda så det var kaos, mer än vanligt... i övriga stan igår. Men vi tog oss fram dit vi ville, nästan i alla fall, vi fick gå sista biten ett par gånger.

Tipsar om följande länkar om ni vill läsa om kriget.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vietnamkriget
http://www.ne.se/vietnamkriget

Janne

No comments: