Saturday, December 6, 2008

Bröllopets enda blondiner...



Idag har vi fått uppleva ett vietnamesiskt bröllop. Det var en av våra vakter som gifte sig och det var spännande att få ta del av hur ett vietnamesiskt bröllop går till! Det börjar med att de gifter sig, tror att det var igår eller i torsdags. Sen idag lördag så bjuds det till fest för vänner, bekanta och släkt hos brudgummen och igår var det samma procedur fast hemma hos bruden och hennes föräldrar. Alla föräldrar är med på bägge festerna men de bjuder in till varsin fest för brudparet!

Alla bröllop vi sett i stan har varit med en båge eller ett valv klätt i rosa och med en massa ballonger. Tyvärr såg vi inga ballonger och inte så mycket rosa heller men i övrigt var det som det skulle enligt traditionerna.

Resan dit var intressant förresten, det var långt iväg tog ca 45 min från stan och vi körde på den ena vägen efter den andra och det enda som enade dem var att de blir mindre o mindre efterhand som vi svängde in på nästa. Till sist en grusväg eller stig och i en gränd på denna grusväg så hade de bröllopet. Här hade det byggts upp ett partytält med scen och det var ca 250 personer på festen och det visade sig vara hemma hos brudgummens föräldrar.

Andra traditioner på bröllop här är att aldrig hålla tiden. Man skall komma ca 30 min försent. Vi kom 45 min försent. När vi steg ur bilen, rusade brudgummen mot oss med sin far och bror för att hälsa oss välkomna. Tacksamma för att vi ville bringa lycka till deras bröllop. Strax efter så kom bruden med hennes föräldrar.

Entré proceduren är speciell må jag säga, man skall ha inbjudningskuvertet, inte själva inbjudan, med sig fylld med pengar. På kuvertet står ju namnet så de kan se hur mycket var och en har bidragit. Därför är alla bröllop stora med många gäster. Vi la en halv miljon i vårt kuvert.... valuta får ni gissa själva! Därefter skall man skriva i gästboken och för vår del så blev vi fotograferade med alla som var där kändes det som, i alla fall med tonårs tjejerna som hade hand om entrén.



Samtidigt som vi kom till entrén så möter bruden upp i en sagolik klänning, ja en sådan som ni sett i alla småflickors drömmar. Självklart rosa i färgen!

Därefter visades vi till bords och vi hade nog blivit placerade vid ett av de hedersamma borden precis framme vid scenen. Kanonbra trodde vi.... underhållningen var allt utom underhållande. Karaoke sång högt på vietnamesiska så man fick ont i öronen, Oliver och Jonathan grät! Det kan i och för sig ha varit för falsk sången, vi hade också tårar i ögonen. Ann och barnen blev flyttade till ett bord längre bak där det gick att prata. Prata förresten, det var ju ingen vid det bordet som kunde engelska, alla dem satt ju vid vårt bord där framme!



En annan tradition är att brudparet går runt på festen och blir fotograferade vid varje bord med samtliga gäster. Så det var stora leenden och "cheese" som gällde...

Oliver och Jonathan blev fotograferade utav alla med en mobiltelefon eller kamera eftersom de var de enda blondinerna där! Det skall tydligen bringa lycka att röra vid eller bli rörd av en ljus hyad blond person så våra killar var eftertraktade vill jag lova.

Rätt var det var så tittade jag upp och konstaterade att bruden var inte klädd i rosa längre, nu var det någon form av neongrönt istället! Traditionen säger att bruden skall ha olika klänningar under bröllopsveckan. Alltifrån 2 till 6-7 stycken och ju fler man använder är ett tecken på hur rik familjen är. Bruden på detta bröllop skall ha 4 klänningar denna vecka.



Nu gällde det bara att hålla ut så länge så att det kunde ses som OK och inte ofint att lämna festen....

Det fanns en anledning till att vi stannade i stan för att ge barnen mat, ja alla 3 så klart... Bröllopsmiddagen bestod av en 6 el 7 rätters meny, jag vet inte exakt vad allt var, en del mer gott än andra rätter.

Nu slappar vi hemma i eftermiddagoch laddar om batterierna för en avskedfest i kväll för en familj som skall flytta tillbaka till Australien nästa helg.

Janne Ann Oliver Jonathan

No comments: