Tuesday, October 21, 2008

Sweet and sour pork....

… är vad många förknippar med kina-mat! Härär min upplevelse från igår!


Är nu i Shentzen i södra Kina med jobbet och var på en lokal restaurant igår med en kollega från Shanghai. Vi gick på en ”kantonesisk” restaurang och det var en upplevelse vill jag lova... Det kinesiska köket är för det mesta mycket bra om man väljer restauranger lite över det allra mest ”lokala” eller ”billiga” ställena man kan hitta. Med andra ord, undvik de så kallade ”syltorna”. Det gjorde vi och på så sätt hamnade vi i ett internationellt köpcentrum med en restaurang våning där denna restaurangen var välkänd för sin mat och sin uteservering. Det var ju bara att testa!

Menyn som kom in var helt på kinesiska och inga bilder...efter en stund så kom en engelsk meny med bilder så mycket enklare det blev då. Eller? Då såg man ju hur det såg ut samt att man kunde läsa vad det var....

Nåja efter att ha bläddrat igenom hela menyn på 30 sidor eller så, så kan jag meddela att följande gick att hitta på menyn:

- Ett 20 tal orm-rätter
- Flertal krokodil rätter,
- Några sköldpadde rätter
- En hel del vad de kallade ”mixed meat” (Vill inte veta vad det var)
- Groda i alla dess slag, groda är OK det går att äta
- Fisk serverades bara som Fisk-huvud! Kroppen var borta och fanns inte med...

OK, det var ju bara att börja beställa.... det blev en tallrik med 2 sorters fläsk kött och 1 sorts gås med dip såser, Gås i sig är rätt fett men ni skulle sett den ena sorten fläskkött... bara fett inget kött och en knaperstekt skorpa! Den andra sorten blev det nästan slagsmål om mellan mig och kollegan.... den smakade bra och där fanns en del kött också...

Vi beställde även en tallrik med friterade räkor i chili och ngn sorts bönor (såg ut lite som sparris). Det var riktigt gott även om räkorna var för små för att skala så det var bara att äta med skalet på...
Någon form av pasta rulle....med biffkött och grönsaker inne i blev det också. Va rätt OK även om pasta rullen var i slibbigaste laget...
Det blev även vad de kallar ”dumplings” här i Kina. Det är en degpåse med ngn form av innehåll... vi tog med räkor i. Den va OK.
Och till efterrätt blev det en av ställets special rätter.... en rätt de tydligen va riktigt kända för... en "friterad mjölkstav... " ja ni läste rätt. Har inte en aning om vad det var, hur den var tillagad eller vad som eventuellt var i den. Den var vit inuti och frityrfärgad utanpå, smakade sött, mjukt nästan som marsch mallows och var garnerad med skivad mandel! Passade utmärkt som avslutning på denna middag.

Det blev alltså inget utav de ”exotiska” sakerna på menyn utan det fick räcka att se dem på bild.... denna gången! (åtminstone vad jag vet....)

Bara så ni vet det, jag ÄR förtjust i Kinesisk mat från deras olika provinser med deras olika inriktning på ingredienser och tillagning. Min favorit är Sichuan mat. Lite mer kryddad och mer gränsaker och betydligt mindre fett.

Jag blev mätt i alla fall och somnade gott igår!

Och ja, utsikten var sådär men restaurangen var trevlig med en massa palmer, växter och dylikt som gjorde att deras uteserving fick högsta betyg vad gäller omgivningen och även för deras service!

Ha det gott
Janne

No comments: