Friday, November 30, 2007

Thanksgiving!

I fredags var vi bjudna på Thanksgiving Dinner hos två amerikanska familjer. De hade slagit samman sina Thanksgiving middagar och bjöd in några familjer. Vi var 14 vuxna och 12 barn tror jag det att det var.

Spännande att få vara del av en helt annan kultur om än bara för en kväll. Thanksgiving är alla amerikaners största högtid. Den firas enormt i USA och är mycket viktig för amerikanarna. Thanksgiving firas till minne av nybyggarna på 1700 talets slut som tillsammans med indianerna firade att skörden var god och samtidigt bad om en god skörd för kommande år. Fortfarande idag så innebär en Thanksgiving middag bön innan man sätter sig men det innebär också Football, den amerikanska typen, och gärna hela sin familj samlad för denna högtid. Hörde en siffra om att 37 miljoner amerikaner reser ”hem” för Thanksgiving. Låter otroligt men det kanske är så.

Middagen var en traditionell Thanksgiving Dinner med kalkon, stuffings (en sorts fyllnad i kalkonen under tillagningen som består i huvudsak av potatismos med grönsaker och brädsmulor), potatismos, pumpapaj, såser, tranbärssylt, grönskaer av olika slag. Det är en rätt ”tung” och ”mättande” maträtt men det smakade förträffligt. Självklart var det desert efter... jag testade alla sorter! Där fanns jordgubbstårta, glass, grädde, en sorts pumpa desert, nötpaj och någon sort till. Jag räknade det till 5 olika sorters desert och det var utan att räkna glass och vispgrädde... Jag var rätt mätt efteråt!

Vi var den enda familjen utan Thanksgiving tradition, alla andra kom från USA eller har bott där under några år så det var hedrande och vi var mycket tacksamma och nöjda efteråt!

Grabbarna hade en kanonkväll, gissa om det sprangs, lektes, busades, tjoades, stimmades och ja allt de nu hann med. Det var knappt så de hann äta men de hade i alla fall roligt hela kvällen!

Ha de gott på er
Janne o Ann

1 comment:

Anonymous said...

Vad gott!