Thursday, August 19, 2010

Gröna växter

ja då var man tillbaka i lägenheten efter an dag i Holland! Åkte i morse till ett ställs som heter Bleisweg och där en av Hollands största områden med leverantörer utav gröna växter finns. Det ligger inom mitt jobb nu att se till att transportlösningarna fungerar på detta flöde så det blev ett besök hos en "grower" och en logistik hub för IKEA.

Vilken enormt utvecklad distribution detta är. Allt i stort sett automatiserat ifrån orderläggning till att de kommer till butik. I normalfallet så läggs ordern innan kl 7 på morgonen så blir den levererad från logistik hubben senast kl 17 dagen efter och sen beroende på transport ledtid till mottagaren.

Denna hubben har för IKEA flödet ca 800 underleverantörer som levererar in växter varje dag till våra europeiska varuhus. Vi, IKEA, står för ca 15% av denna hubben.

Efter detta åkte vi till en grower och tittade på deras del i kedjan. Allt ifrån ett litet skott som kommer in med flygfrakt från världen hörn eller lastbilar från Europa. Denna leverantör hade 9 "växthus" och levererade ca 650.000 plantor varje vecka. Vi köper ca 2500 per vecka.... Allt som gick att automatisera var automatiserat. Hela deras anläggningsyta för växter att stå på tillväxt på motsvarade 35 fotbollsplaner och sen tillkommer all annan yta som behövs såsom förädling, hanteringen, vattning, klippning, mätning (som görs av kameror i hanteringen så att alla växter blir lika stora...) Hela deras anläggning var naturligtvis indelad i olika klimatzoner... ljust, mörkt, varmt, fuktigt mm

Jag var helt tagen när vi sett färdigt detta. Det är en enorm apparatur att få detta att fungera och det var verkligen logistik på hög nivå!

Janne

No comments: