Wednesday, December 26, 2007

”Lille-julafton”....

Den 23e hade vi lite julfest hemma hos oss igen. Det var en amerikansk familj (Norman, Sue, Parker, Sam och Luke) som var på besök. Då bjöds det på ett litete julbord med nubbe till och det var starka saker tyckte dem.

Det är ju trots allt lite konstigt att fira jul med olika traditioner. Hos oss kommer Tomten på besök den 24e, i USA har Tomten varit där på natten och alla julklappar ligger utan att vara inslagna i huset på morgonen och de är t.o.m. ihopmonterade om det skulle behövas. I England, Australien och Nya Zeeland så är Tomten där på natten med inslagna julklappar och lägger dem i Strumpan. En annan sak som är viktig i detta är att Tomten ger inga julklappar i England, han bara levererar dem så att barnen förstår att det är faktiskt från farmor/farfar eller mormor/morfar eller av någon annan som vill ge dem julklapp.

Jag förstår verkligen om barn har svårt att förstå de olika traditionerna.

Med lite distans till det hela är det frågan om inte vi tycker den engelska varianten är att föredra... Man får lite av allt då. Barnen får inslagna paket som skall öppnas, de vet vilka de får klapparna från och man slipper lura barnen med att klä ut en ’okänd’ man i tomtedräkt....

Ha ett gott nytt år önskar fam Björkman ifrån HCMC

No comments: