Wednesday, October 24, 2007

Kambodja o Angkor Wat

I fredags morgon 0500 ringde alarmet! Angkor Wat och Kambodja stod på programmet. Upp som tuppen och frukost, packa färdigt det sista. Kolla så kamera, pass, pengar, biljetter och annat bra att ha med verkligen var packat. Och det var det, redan fixat allt på torsdagskvällen så det var i princip bara våra toalettväskor som skulle ner. Oj vad spännande detta skulle bli.
Kom till vårt hotell vid lunchtid på fredagen efter en del förseningar med flyget. Ja detär ganska vanligt med Vietnam Airline att det är ändringar i tiderna (jag återkommer till detta...) Käkade en stadig lunch och samtidigt passade på att lägga upp strategin för resten av dagen. Här skulle det minsann skådas de mesta turisterna någonsin. Vi skulle hinna med ALLT under helgen! Ingen tid att spilla så vi bokade vår mini-van och åkte iväg. Första dagen skulle fokus vara på ”djungel-templet”. Det är det tempel som Tomb-raider spelades in i och WOW vilken upplevelse. Fantastisk byggnad med otroliga upplevelser i form av vildvuxen djungel som klädde templet.

Därefter så passade vi på att se ett par andra tempel också, bla ett som inte blev helt färdigbyggt eftersom kungen dog i slutskedet av bygget. Detta tempel var öppet att gå in i och klättra upp på, så Oliver och jag tog tag i matchen och började klättra. Det såg inte så högt och brant ut men ack vad vi bedrog oss... Det var riktigt brant i trapporna så man fick ”kryp-gå” på alla fyra för att klara gå upp! Tänk då hur ta sig ner igen. Men skam den som ger sig. Vi nådde toppen och vilken utsikt det var. Belöningen var att få se en Buddha figur sitta i toppen av templet. Men också att få se den 4 ton tunga sten som var översta byggstenen i detta tempel. Tänk bara 4 ton! Idag kan man med vissa kranar lyfta 50-60 meter och 4 ton men hur gjorde de för 1000 år sedan? Jag är fascinerad av dem helt klart. Undrar hur många personer som det ”gick åt” att bygga ett tempel?

Avslutade dagen med ett pool besök på hotellet. Gissa vad, jo saltvatten pool! Skithäftigt, har nog aldrig badat i det tidigare. Och det var nu det hände.... Jonathan klädde på sig sin baddräkt med floaties utan problem, jag blåste upp den, Jonathan traskade iväg till trappan ner i poolen, jag började springa efter och kom ifatt honom precis i tid bara för att konstatera att han ville inte alls hålla pappa i handen. Han ville simma själv! Och självklart skulle han få göra det. När Ann kommer ner efter ett par minuter sitter jag på kanten och Jonathan simmar för fullt och gissa om mamma blev överraskad! Han var tuff som en bandyboll vill jag lova!

Lördagen blev en längre dag bland tempel och vi såg bland annat Angkor Thom (ett område med många olika tempel) Elephant Terass, Leper Lion king (tror jag det hette) samt Angkor Wat. Angkor Wat var helt fantastiskt stort och enormt vill jag lova. Tyvärr fick vi en känsla att just detta tempel var lite tillrättagjort för turister. Bl a promedstråk med skyltar vart man skulle gå, toaletter och annat som inte riktigt kändes rätt.

Vi avslutade på eftermiddagen för at inte stretcha barnen allt för mycket och tog resten av dagen i poolen på hotellet.

Sista dagen och hemresa började med en förmiddagstur bland tempel. Eva hade hittat i en guide bok om Angkor ett tempel vi inte hade sett så vi bestämde att åka dit. Oj va intressant detta tempel var, inte alls så mycket turister lite blandning av Angkor Wat och djungel templet så det var helt klart värt sitt besök. Resten av dagen ägnade vi åt shopping... Ann har en ny inredningsfeeling nu med inriktning på Asiatiska religösa statyer/skulpturer/tavlor så det blev någon Buddha någon Apsara (en hinduisk gudinna tror jag). Jag ska erkänna jag hjälpte henne en del och tycker att det vi hittade är helt OK!

Oliver och Jonathan ville köpa ett tempel och några småfigurer som de kunde leka med och vi hittade vad vi sökte på den gamla marknaden i Siem Reap.

Nu återkommer jag till Vietnam Airline och tider... När vi kom till flygplatsen så var 4 av 5 flighter cancelled. Vår flight fanns med på tavlan men inte kl 1825 som tidigare utan de hade helt sonika flyttat tiden till 1750. Bara helt sådär utan ngn som helst information till resenärerna så tidigarela de en flight. Tänk om vi hade varit lite sena och inte hunnit med den flighten! Nu var vi i god tid så det var inga problem men ändå sättet de bara flyttar en flight!

Hemma kl 1930 och efter en snabb dusch på grabbarna så somnade dem som stockar och jag kan lova er att de drömde om tempel, Apsara, Buddha och annat från Kambodja! Ann och jag städade upp lite bland resväskor, kameror o annat för att sen sätta oss och titta på Lara Croft Tomb Raider igen för att konstatera att vi kände igen en del samt kunde se att en del trickfilmning hade ägt rum.
Vi somnade nöjda efter vad vi upplevt under helgen.

Kramar från familjen Björkman

1 comment:

Anonymous said...

Perhaps it is time to investigate and learn about how Flower Essences can assist your animal's emotional challenge. First, there are people like myself that don't tolerate too much caffeine. As businesses begin examining a switch from on-site data storage and management methods, they are presented with a perfect opportunity to examine security systems at the same time. [URL=http://lopolikumieo.com ]gemmules[/URL] You must also be careful to makes sure the leaves are dry otherwise you could end up with a lot of smoke - or even no fire at all. The issue is complex and requires careful judgment.